Да бъдеш Java програмист през 2025: новите реалности и трудности
Александър Михайлов работи като софтуерен инженер в Paysafe от 5 години. Завършил е Информационни технологии в Нидерландия, след това стажува и започва работа в България. Работил е в няколко български компании. Свободното си време прекарва със семейството си, пътува, а през зимата през голяма част от почивните си дни кара ски.
Защо избра точно Java езика и екосистемата?
В университета не бях особено запален по Java, но професионалният ми път ме насочи към нея по един много логичен начин. Започнах с data science и BI, после в Paysafe се занимавах основно с Oracle и PL/SQL.
Постепенно, работейки върху реални проекти, започнах да навлизам в Java чрез по-малки задачи. Хареса ми структурата, възможностите на езика и силната екосистема, особено в контекст на големи, платежни системи.
С времето Java се оказа естественото продължение на това, което правя – стабилност, богата екосистема, силни tooling-и, и отлична интеграция с архитектурата и SDK-ите, които използваме в Paysafe. От малки задачи преминах към по-сложни инициативи и в един момент просто се озовах в ролята, в която Java е основният ми инструмент – и то напълно осъзнато и логично.
Как се е променил начинът ти на работа като Java програмист през последните години?
Работата ми като Java инженер се промени значително през последните години.
Езикът и екосистемата се развиват бързо, което намали boilerplate-кода и повиши продуктивността, което пък прави и работата по-приятна
Също така вече почти всичко е cloud-based. Технологии като AWS носят със себе си огромни предимства, но това и означава, че вече програмистите трябва да са много по-наясно с облачната архитектура, а не да се фокусират чисто върху кода си.
Ритъмът на работа също е по-динамичен – рилийзите са по-чести и налагат постоянно учене и адаптация.
Най-голямата промяна е навлизането на AI, който използвам като инструмент за обсъждане на идеи и ускоряване на рутинни задачи, но не и за критични имплементации. Той е ценен помощник, но изисква внимателен и отговорен подход.
Кои нови технологии или версии на Java смяташ, че имат най-голямо влияние през 2025 г.?
През последните може би над 10 години, Java екосистемата търпи непрестанни подобрения. Както в самия език, така и в JVM-а и съпътстващите Java инструменти.
Според мен технологията, която има и ще продължи да има най-голямо влияние е непременно Project Loom.
За мен това е революция в Java – Виртуалните нишки дават възможност за огромно подобрение в производителността и скалирането на системата и то без нужда от особено сложни промени по съществуващия код, както и без нужда да се влагат допълнителни ресурси откъм инфраструктура.
Към това се добавят Structured Concurrency и Scoped Values, които още повече подобряват конкурентния модел на Java и водят до по-ефективно управление на паралелни задачи.
Паралелно с това развитието на JVM-а и подобренията в garbage collection-а правят екосистемата по-бърза, по-лека и по-добре оптимизирана за cloud среди – фактор, който има ключово значение за съвременните платформи и микросървисни архитектури.
До каква степен Java успява да се адаптира към облачните среди, микросървисите и контейнеризацията (Docker, Kubernetes)?
Мисля, че Java успява доста успешно да се адаптира към изискванията на индустрията и това се дължи главно на развитието на самия JVM, и така и на frameworks като Spring.
Например, ефективно управление на хардуерни ресурси като памет и CPU, поради факта, че JVM-ът е “resource-aware” спрямо контейнера, в който е деплойнато приложението.
Паралелно с това модерните Garbage Collection алгоритми намаляват overhead-а и правят приложенията по-стабилни и икономични в cloud инфраструктура.
Самите Spring Boot + Spring Cloud stack са дефакто стандарт в разработването на приложения и конкретно микросървиси в облачните среди.
Предоставят инструменти за service discovery, load balancing, централизирана конфигурация и още много.
Това дава възможност в Java екосистемата да се създават самостоятелни, леки, бързо стартиращи, бързо и лесно скалиращи приложения.
Според мен Java не просто успява да се адаптира, а по-скоро определя стандарта в индустрията.
Каква е ролята на open-source общността и как тя подпомага развитието на Java?
Open-source общността е може би една от най-големите сили зад популярността и развитието на екосистемата.
Проектът OpenJDK позволява на множество компании и индивидуални инженери да допринасят с подобрения в езика, JVM-а и tooling-а, което ускорява иновациите и премахва риска от зависимост от един доставчик. Без този модел еволюцията на Java би била значително по-бавна и вероятно по-скъпа.
Open JDK дава възможност всеки да има собствена дистрибуция, която контролира, без да разчита на един определен доставчик, както и да използва според нуждите си.
Много от днешните технологии в екосистемата се дължат именно на нея – Spring, Maven, Gradle и много други са възникнали тъкмо защото общността е трябвало да реши проблем в практиката.
Представете си dependency management без maven/gradle.
Всеки програмист, може също доста да се предизвика и да опита да подобри уменията си, като разгледа или дори пробва да допринесе към някой open source проект.
Аз лично не съм стигнал до там, но може би в бъдеще.
Накратко мисля, че голяма част от прогреса на Java се дължи именно на активната, силна и иновативна open-source култура, която стои зад нея.
Как поддържаш знанията си актуални в толкова динамична среда?
Старая се да поддържам знанията си актуални чрез редовно четене на статии, документация и технически блогове, когато времето го позволява. Въпреки че не успявам винаги да обърна внимание на всички книги и материали, старая се да следя ключовите новости в екосистемата.
Голяма роля играе и екипната среда – разговорите с колеги, ревютата на код и работата по общи задачи често разкриват нови подходи и технологии.
Според мен ученето от други инженери е едно от най-ценните неща, независимо от позицията. Възможностите на езика са безкрайни и винаги има какво да се научи.
Тук искам да благодаря на един от моите колеги – Стефан Иванов, който също работи в Paysafe. Точно той ми обърна внимание на виртуалните нишки, които ме бяха подминали. Tочно след 1 месец вече ги използвах.
Мислиш ли, че Java ще остане сред водещите езици – и защо?
Убеден съм, че Java ще остане сред водещите езици още дълги години. Огромна част от глобалния софтуер – корпоративни системи, критична инфраструктура и правителствени приложения – е изградена върху Java, а подобна база не се заменя лесно или бързо.
На практика няма друг език, който доказано и устойчиво може да свърши по-добра работа.
Когато добавим и непрекъснатите нововъведения в езика и JVM-а, както и силната open-source общност, Java не просто запазва позициите си, а продължава да се развива и става все по-достъпна и атрактивна за новите инженери.
Responses