Новите изисквания към QA-ите в сезона на AI – Критично мислене, Разбиране, DevOps познания, и още…

Как AI ще повлияе на QA позициите, как ще се променят изискванията и какви технически умения ще бъдат необходими в бъдеще – отговорите на тези въпроси разбрахме от уебинара „Бъдещето на QA-ите – Търсене, Нови Изисквания, Заплащане“, в който участваха топ-специалистите Райна Станкова, Quality Engineering Lead, Experian основател и лидер на “Women Who Grow – Sofia” и Димо Митев, QA Architect в Payhawk.

Ще се търсят ли QA-и?

Според Райна изкуственият интелект влияе на QA специалистите така както и на developer-ите и на всички други специалисти в IT сферата – като ефективен помощник и оптимизатор. Въпреки оптимистичната нагласа, тя напомня, че за да се осигурява качеството на кода и продуктите, трябва да се прилага критично мислене в подходите и решенията, които AI тулове и агенти предоставят.

Тя споделя за изкуствения интелект:

Променя цялостното ни ежедневие – задачите, които имаме и изпълняваме на ежедневна база и според мен това е един много добър помощник и оптимизатор на нашия труд и усилията, които полагаме.

Виждането на Димо, обаче е по-различно. Според него QA-ите няма да намалеят, а напротив – ще се увеличат.

Аз може би имам малко по-различно мнение и виждане за нещата. Съмнявам се, че ще намалеят, че ще останем като индианци в резерватите в Щатите. По-скоро очаквам, че QA-ите ще станат още по-търсени.

Целият матриал може да прочете на линк-а тук

Related Articles

Как AI променя ролята на Java програмиста – от писане на код към инженерно мислене

Изкуственият интелект вече е инструмент на софтуерната разработка и променя начина, по който инженерите мислят, проектират и поддържат код. За Java разработчиците това означава не…

Новият GPT-5.4 на OpenAI – за реална работа: писане и тестване на код, обработка на документи с Agentic AI

OpenAI представи GPT-5.4 – нов флагмански модел, който според компанията е оптимизиран за agentic workflows. Той комбинира по-силни способности за разсъждение и програмиране с вградена възможност за работа с компютър…

Таланти и бъдеще в облачната инфраструктура: Интервю с Емилиян Тодоров от Paysafe

Емилиян Тодоров е част от инфраструктурните екипи в Paysafe и отговаря за глобални DevOps и CloudOps, които създават и поддържат надеждни и скалируеми системи. В професионалната си…

Responses